Pride: een viering van diversiteit en liefde
Pride: een viering van diversiteit en liefde
Afgelopen weekend vierden de leden van de werkgroep BeYou! en andere collega’s van het UMC Utrecht samen Utrecht Pride. Patrick Potjes, senior oncologieverpleegkundige, was erbij en vertelt: “Pride is een viering van diversiteit en liefde in al haar vormen, een tijd om te dansen, te zingen en te genieten van het leven.”
Wat betekent Pride voor jou?
Patrick: “Pride betekent voor mij trots zijn op wie ik ben, zonder schaamte of angst. Pride is een viering van mijn identiteit en mijn waarde als mens. Utrecht Pride biedt de kans om samen te komen en steun aan elkaar te tonen, en om deel uit te maken van een accepterende en begripvolle gemeenschap. De politieke dimensie van Pride herinnert aan de strijd voor gelijke rechten en de voortzetting daarvan. Het is een platform om bewustzijn te creëren over discriminatie en ongelijkheid en om te vechten voor sociale rechtvaardigheid. Het is een moment om te reflecteren op de geboekte vooruitgang en de offers van eerdere generaties. Uiteindelijk is Pride een viering van diversiteit en liefde in al haar vormen, een tijd om te dansen, te zingen en te genieten van het leven.”
Hoe ben je betrokken geraakt bij het medewerkersnetwerk BeYou?
“Vorig jaar plaatsten mijn medeorganisatoren Roel van der Veen en Gerrit Vis een oproep via Connect om een werkgroep diversiteit en inclusiviteit op te richten met medewerkers die affiniteit hebben met de LHBTIQ+ gemeenschap. Veel van mijn collega's stuurden deze oproep naar mij door, met de boodschap dat dit iets voor mij zou zijn. Zo meldde ik mij aan en samen met Roel en Gerrit realiseerden we na enkele maanden een succesvolle eerste netwerkborrel voor collega’s.”
Heb je een rolmodel binnen de LHBTIQ+ gemeenschap?
“Rolmodellen zijn voor mij mensen die authentiek zichzelf durven te zijn. Deze rolmodellen bezitten moed, integriteit, inspiratie, veerkracht en hebben positieve invloed. Mijn waardering voor deze kwaliteiten geeft aan dat ik zelf ook streef naar authenticiteit en moed in mijn eigen leven. Deze rolmodellen inspireren mij om situaties op te zoeken waarin ik mijn ware zelf kan laten zien, of andere kan ondersteunen en aan te moedigen om hetzelfde te doen.”
In hoeverre beïnvloedt je identiteit als LHBTIQ+ persoon je werk als senior-oncologieverpleegkundige?
“Ik geloof in de kracht van diversiteit. Het maakt mij vollediger en beter in mijn werk. Diversiteit geeft meer beweging, meer kansen en vraagstukken om samen op te lossen. Dankzij deze verschillende perspectieven kan ik mij beter verplaatsen in mijn collega en patiënt en herkennen zij zich in mij. Deze herkenning zorgt voor boeiende interacties waaruit gemeende interesse en begrip voort kan komen. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt in de zorg.”
Het UMC Utrecht wil een divers en inclusief huis zijn, waar alle patiënten, collega’s en studenten zich (h)erkend en gehoord voelen. Iedereen moet over dit thema kunnen spreken. Heb jij daar behoefte aan? Of wil je iets betekenen op dit gebied? Laat het weten via belonging@umcutrecht.nl.